12.11.19

Квест до Дня писемности

   Зі  святом вас, шановні добродії, шанувальники рідного слова. Корені українського слова проросли з найдавніших діалектів праслов’янських племен, рясними пагонами розвинулися в часи Давньоруської держави. Древнє слово квітами-перлами розцвітало у найдавніших пам’ятках культури Київської Русі, у полемічних творах, у красному письменстві різних часів.
Сьогодні наше свято – це свято української мови та писемности. З часу винайдення писемности фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі.
Перші спроби письма відносяться приблизно до 35-50 ст. до нашої ери. Спочатку це була гілочка пальми – знак миру. Потім – схематичне зображення предмета чи якогось явища. І нарешті – ієрогліфи. Прямим попередником слов’янської мови  є алфавіт, створений великими просвітителями слов’ян – братами Кирилом і Мефодієм.
У Київській Русі книги цінувалися як рідкісні скарби. Мати декілька книг - означало володіти цілим багатством. Преподобний Нестор Літописець  у “Повісті минулих літ” називає книги “ріками, які наповнюють всесвіт мудрістю незмірної глибини”. “Якщо старанно пошукати в книгах мудрости, – зазначає він, – то знайдеш користь душі своїй"...




























Немає коментарів:

Дописати коментар